9 augustus 2014


Kloostertuinfeest
voltreffer van formaat


met heel veel dank

aan alle helpende handen van 

(H)echt Herne, 
Gezinsbond Herne, 
Groentekans, 
gemeente Herne, 
Regionaal Landschap P&Z,
Velt,
imker Frans,
bakker Guido,
Café Congo,
Café Courgette


"alleen ga je sneller, samen geraak je verder"

Je wens verklappen aan een boom, een schilderij maken op een ezel en geplaagd worden door de wind. Groene en roze prinsessenpannenkoeken bakken, met een boormachine een huisje creëren voor de lieve bijtjes. 

De drempel van middelmatigheid en alledaagsheid werd alleszins serieus overschreden tijdens het eerste Tuinfeest in het Dominicanessenklooster.
Kinderfeest

Het was altijd al een grote droom om, eens de tuin aangelegd was, hier één groot kinderfeest te organiseren samen met de gemeente en andere verenigingen. In het kader van het bomenproject ‘Pajottenland van je Bomen’ werd de tuin ontworpen en aangelegd in 2013 o.l.v. het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei - uitvoering gebeurde door Pronatura sociale tewerkstelling.
Café Courgette werd er opgericht om mensen in deze tuin samen te brengen rond ecologisch en creatief tuinieren. 
Met Café Courgette willen wij zoveel mogelijk mensen en verenigingen actief laten deelnemen aan het realiseren van één groot groen paradijs voor de mensen van Herne en omstreken.

Wij willen graag de band versterken tussen jong en oud, mens en dier, boom en buur. 
Tijdens het feest zijn we hier samen met de Gezinsbond, (H)echt Herne, Café Courgette, Velt en Groentekans wonderwel in geslaagd. 
Dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de vlotte samenwerking met de gemeente werd het dan ook een onvergetelijk tuinfeest.
De 50 kinderen die zich inschreven voor de workshops zoemden de hele dag als bijtjes door de tuin. Zij speelden rippelstippel, gingen geblinddoekt op zoek naar de bijenkoningin, speelden als bijtje een tuintwisterspel en maakten met bloemen en blaadjes de mooiste bijentaart.

Workshops

Na deze eerste tuinspelletjes vlogen ze door naar de workshops. 
Kunstenares Joëlle Van Oers van Art Valley bracht de kinderen in contact met de boom. Helemaal geïnspireerd door die monumentale reus trokken ze bijzonder gedreven ten strijde met verf en penseel. Er werden pareltjes van schilderijen gecreëerd.

Imker Frans Vandenbosch vertelde bevlogen over de wondere wereld van de bijtjes. Nadien konden de kleine besjes, pruimen, pompoenen en tomaatjes –zo werden de groepjes genoemd - zelf aan de slag met een boormachine en zaag. Het avontuur kon niet meer stuk.

Lady Chef-kok Sofie Dumont maakte met de kinderen rucolapannenkoeken, bloemenslaatjes en heerlijke pruimentaarten en nog zoveel meer. 
De kinderen sloten de ogen en dachten heel diep na over hun grootste wens. Ze vertrouwden hun verlangens toe aan de amberboom en maakten met z’n allen een indrukwekkend kleurrijke wensenslinger.

Guido Van Bockstal bakte heerlijke wafels voor honderden magen op het omgebouwde barbecuetoestel.
De dag werd afgerond met een estafettespel waar de mama’s en de papa’s als vrolijke konijntjes mee met de kinderen in zakken rondhuppelden.

De tuin herademt

De ganse dag door herademde de tuin van de Dominicanessen en bruiste ze van energie. 

Of er ooit zo gefeest werd in deze tuin weten we niet. Respect voor de natuur op deze manier stimuleren geeft wel enorm veel voldoening. We hebben samen ons doel bereikt. De kinderen gingen dan ook moe en voldaan naar huis.
met dank aan de fotografen: Rens Mignon, Geert Peetroons, Veerle Vandersteen, e.a.in de pers:

http://www.editiepajot.com/regios/13/articles/38844

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-herne/kloostertuinfeest-met-sofie-dumont-a1985775/

http://www.persinfo.org/2014/08/10/kloostertuinfeest-brengt-mensen-samen-rond-natuur-en-tuin

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140810_01211524

Geen opmerkingen:

Een reactie posten